Search
+36 1 220 9100, +36 30 884 1234 Radio str 1. Budapest, H-1164 Hungary
Language
hu en
Currency
HUF EUR
  • Milyen vastag hangfalkábelt vegyek?
    07 MARCH 22

    Milyen vastag hangfalkábelt vegyek?

    Laikusként sokan azt feltételeznék, hogy minél vastagabb egy hangfalkábel, annál jobb. De biztos? A rövid válasz: nem feltétlenül. Hiába vastag egy hangfalkábel, ha belül rossz minőségű. Mai bejegyzésünkben megpróbáljuk a fenti kérdést praktikusan és hifis megközelítéssel, általánosan megválaszolni.

    Számít egyáltalán a kábel vastagsága?

    Magyarországon hangszórókábel „vastagság” alatt általában a kábelben lévő vezető keresztmetszetére hivatkozunk, négyzetmilliméterben megadva. Ha egy hagyományos hifi rendszer kábelezéséről van szó, amely belépőszintű vagy belépő-középkategóriás komponensekből áll, ott általában 1,5 vagy 2,5 négyzetmilliméteres keresztmetszetű kábelnél nincs szükség nagyobbra. Ennél vastagabb hangfalkábel akkor lehet indokolt, ha az erősítő és a hangsugárzó közti távolság meghaladja a 10 métert, vagy ha a hajtani kívánt hangsugárzó impedanciája 2 ohm alá esik. Hétköznapi hangrendszerben, ésszerű terhelés mellett ilyesmi nem gyakran fordul elő. Kezdőknek azt javasoljuk, hogy nyugodtan válasszanak egy jó minőségű, 2 x 1,5 vagy 2 x 2,5 mm2-es keresztmetszetű kábelt. Kezdő szettek esetén felesleges locsolócső vastagságban gondolkozni.

    Milyen vastagságú hangszórókábelt vegyek házimozira?

    Az előző bekezdésben leírt javaslat házimozi rendszerek kábelezésénél is ugyanúgy megállja a helyét. De felmerülhet egy másik gyakori kérdés: mi van akkor, ha a frontsugárzók kábelezése magasabb minőséget képvisel? Tegyük fel, hogy van egy házimozi rendszer, amelynek jobb+baloldali front hangfalait egy 2 000 Ft/m árú kábellel csatlakoztattuk az erősítőhöz. Ugyanilyen minőségű a kábelt „kell” a háttérsugárzókhoz is elvezetni? Ha ugyanezt a kábelt használnánk a háttérsugárzókhoz, akkor jelentősen megugorhat a kábelezés ára. A legtöbb háttérsugárzó bekötésére oldalanként 5-10 méter hangfalkábel is elmehet. Nem pénzkidobás 40 - 50 000 forintot kiadni házimozi háttérsugárzó kábelezésére?

    Olcsóbb házimozi rendszereknél nem szükséges túl magas minőségű kábelt választani a háttérsugárzókhoz. Egy átlagos mozifilm hanginformáció tartalmának több, mint 80%-át egyébként is a frontoldali hangfalak szólaltatják meg. Belépőszintű házimozi rendszerek surround csatornái tökéletesen üzemelnek egyszerű 2 x 1,5 négyzetmilliméteres kábellel, a frontsugárzókhoz pedig 2 x 2,5 négyzetmilliméter is bőven elegendő (a jobb, center és bal hangfal is ugyanolyan típusú hangfalkábellel legyen bekötve!). Érdemes egyfajta arányosságot követni annak érdekében, hogy ne legyen több a hús, mint a leves.

    High end hangfalak kábelezése

    Csúcskategóriás hangrendszereknél minden apró részlet, így a hangfalkábel is nagyobb jelentőséget kap. Egy magas minőségű hifi rendszer esetében az a cél, hogy az eredeti jelet, zenei élményt minél tisztább és valósághűbb formában kapja vissza a hallgató. Ahogy az Audioholics szakértői portálján is olvasható, szerintük az ellenállás egy hangfalkábel legfontosabb aspektusa. Persze mellette számos egyéb jellemző, például a kábel szerkezeti felépítése (tömör vagy sodort vezető, fonott vagy litze-szerkezetű stb.) is befolyásolhatja a hangot. Egy magas felbontásra alkalmas, audiofil sztereó rendszerben a kábel keresztmetszetén kívül számos részlet befolyásolhatja a jelátvitelt. Néhány ezek közül:

    • A komponensek (hangfal, elektronika)
    • Hangsugárzók elhelyezése
    • Szobaakusztika
    • Kábel vezető anyagának minősége, szigetelése, geometriája
    • Elektromos hálózat szennyezettsége

    Saját tapasztalatunk, hogy a különböző gyártóktól származó hangfalkábelek többé-kevésbé más hangminőséget eredményeznek. Akkor is, ha ugyanolyan vastagok. És nem feltétlenül a legdrágább hangfalkábel fogja a legjobb hangot eredményezni, mert szubjektív, hogy mi a „legjobb”. Az eredmény függ a rendszertől és az Ön személyes ízlésétől is. De akkor honnan lehet tudni, hogy egy drága hangfalkábel ideális választás-e?

    Ha szeretné tudni, hogy mit vásárol, akkor azt javasoljuk, hogy próbáljon ki legalább kettő (pl. egy olcsóbb és egy drágább, vagy akár teljesen más gyártóktól származó) hangfalkábelt otthon, saját rendszerében! A KáCsa Audió Kft. lehetőséget biztosít otthoni teszt meghallgatásra. A kínálatunkban lévő szerelt hangszóró kábelek többségéből tartunk úgynevezett „demó” párokat, 2 x 3 méteres hosszúságban. Így Önnek lehetősége van vásárlási kötelezettség nélkül meggyőződni a termék tudásáról. A személyes kipróbálásról további információkat nyújtanak munkatársaink, érdeklődjön bizalommal elérhetőségeink bármelyikén!

26 AUGUST 21

10 JANUARY 23