Search
+36 1 220 9100, +36 30 884 1234 Radio str 1. Budapest, H-1164 Hungary
Language
hu en
Currency
HUF EUR
  • Mit jelent a Bi-Wire hangfal bekötés?
    04 APRIL 22

    Mit jelent a Bi-Wire hangfal bekötés?

    Az audiofilek mindig kutatnak új módszerek után, hogy a legtöbbet hozzák ki hangrendszerükből. Az évek alatt számos kreatív megoldást találtak a hangminőség javítására anélkül, hogy új hangfalakat kellene vásárolni. Két technika is elterjedt hangfal bekötés témában: a kettős kábelezés (Bi-Wire) és kettős erősítés (Bi-Amp). Egyik módszer sem kötelező, de egy magasabb kategóriás hangsugárzó esetén ezek használatával jobb hangzás érhető el. Most megosztjuk Önnel, hogy mit jelent a Bi-Wire, azaz kettős kábelezés, és van-e értelme ilyen technikát használni.

    Sok hangfal alkalmas kettős kábelezésre vagy kettős erősítésre. Most előbbivel, a Bi-Wiring módszerrel foglalkozunk. A kettős erősítés, azaz Bi-Amp technikáról és annak előnyeiről hamarosan, egy másik posztban fogunk írni.


    A Bi-Wire hangfal bekötés azt jelenti, hogy a hangfalat nem egy, hanem kettő érpáras hangfalkábellel csatlakoztatjuk az erősítőhöz. Alapesetben egy erősítő és egy hangsugárzó közé elegendő az egy érpáras kábel is, amely egy pozitív és egy negatív eret tartalmaz. A kettős hangfalkábel belsejében nem kettő, hanem négy szál található, kettő negatív és kettő pozitív. Kettős kábelezés lehetséges egy darab négyeres hangfalkábellel (ilyen például a saját kínálatunkban kapható KCE-BI40K. A magas és a mély/közép sugárzó szálai ugyanahhoz az aljzat párhoz csatlakoznak az erősítőn. Viszont a hangsugárzóba már külön csatlakoztatjuk a négy eret, ahogy a lenti ábra is mutatja.

    Fontos a Bi-Wire hangfal bekötés alkalmazása?

    Sokan ellenzik a Bi-Wire hangfal bekötés használatát, mert ilyenkor az erősítőn egy csatlakozóra van kötve mindkét kábel. Tehát a magas és mély hangszórókat valójában ugyanaz az erősítő hajtja. Ezért sok hifi építő nem használ Bi-Wire hangfal bekötést, szerintük ez a koncepció pénzkidobás. Sok hifi rajongó viszont azt tapasztalja, hogy jó hangfalak a kettős kábelezés hatására kevésbé mosott, tisztább hangzásra alkalmasak, különösen a középső frekvenciákban. A középső hangok a zene legfontosabb részeit tartalmazó frekvenciák, az emberi hang is e tartományba esik.

    Kiegészítés: A kettős kábelezésre, vagy kettős erősítésre alkalmas hangfalakon nem kettő, hanem négy darab hangfalkábel aljzat található. Ha csak hagyományosan, tehát egyetlen hangfalkábellel használják a hangfalakat, akkor az alsó és felső aljzatokat össze kell kötni egy áthidaló lemezzel. Ez a kis tartozék (nevezik bridge néven) ha nem elég jó minőségű, ronthat a hangzáson. Sokan kicserélik a gyártók által mellékelt, fapados áthidalókat minőségibb kábelre és hangminőség javulást tapasztalnak. De értelemszerűen az lenne a „legtisztább” hifis szempontból, ha egyáltalán nem kellene áthidalót használni.

    Honnan tudhatom, hogy nekem beválik a Bi-Wire hangfal bekötés?

    Ha kíváncsi rá, hogy érdemes-e egyáltalán kettős kábelezést alkalmaznia, akkor nálunk előzetes egyeztetést követően termékeink otthoni kipróbálására is van lehetőség. Kínálatunkban különböző kategóriájú Bi-Wire hangfalkábel típusok közül válogathat. Némelyekből tartunk úgynevezett „demó” darabokat, amelyeket bárki letesztelhet otthon, a saját rendszerében. Így saját hangrendszerében, nyugodt körülmények között meggyőződhet róla, hogy érdemes-e meglévő hangrendszerét Bi-Wire hangfal bekötéssel használnia. Az otthoni kipróbálás részleteivel kapcsolatban vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink bármelyikén! Munkatársaink örömmel állnak rendelkezésére termék kiválasztásával és otthoni Bi-Wire hangfalkábel teszteléssel kapcsolatban!

    Comment (0)