Search
+36 1 220 9100, +36 30 884 1234 Radio str 1. Budapest, H-1164 Hungary
Language
hu en
Currency
HUF EUR
  • A megfelelő hangfal kábel bekötés
    22 FEBRUARY 22

    A megfelelő hangfal kábel bekötés

    Hogyan csatlakoztassuk a hangfalkábelt egy olyan hangsugárzóhoz, amely mögött kevés a hely? Az erősítőbe történő csatlakoztatáshoz banándugós, vagy sarus (villa) típusú csatlakozót érdemes választani? Mi a helyes hangfalkábel bekötés, ha bi-wire vagy kettős erősítés a cél? Most ezekre a kérdésekre igyekszünk közérthető választ nyújtani.

    Hangfal kábel bekötés szűk helyen

    Ha kevés hely van a hangsugárzó vagy az erősítő mögött, akkor oda praktikus okból érdemes vékonyabb vagy rugalmasabb szerkezetű hangfal kábelt választani. Léteznek például lapos profilú hangfalkábelek, amelyek könnyen elvezethetők megfelelő méretű padlószegélyben vagy a padlószőnyeg alá rejtve. Installációs célra (kábelcsatornába behúzható, falba vagy mennyezetbe süllyeszthető hangszórók bekötésére) alkalmas típusok is léteznek, amelyek teljes átmérője viszonylag kicsi, ugyanakkor speciális külső köpenyük által könnyebben bevezethetők szűkebb helyekre és nem „ragadnak” össze, ha egymás mellett többet kell behúzni a falba (például házimozi hangfal kábel bekötés esetén).

    Hangfal kábel bekötés blankolt véggel…

    Belépőszintű hangrendszereknél nem kell feltétlenül csatlakozót szerelni a hangfalkábel végére. Elég, ha kb. másfél cm-t leblankolunk a végződésből és a lecsupaszított rézszálakat ujjal összesodorjuk. A kábel, ha nem túl vastag, akkor így könnyen befűzhető a legtöbb szorítófejes, vagy csiptetős típusú aljzatba. Igény esetén egy kis forrasztoón is felhordható a lecsupaszított kábelvégre, az oxidáció megelőzése céljából, vagy hogy az összesodort erek ne váljanak szét. Ha a kábel nem elég hajlékony, túl vastag vagy nehéz, akkor ezt a megoldást nem javasoljuk. Vastagabb hangfalkábelre érdemes csatlakozót szerelni.

    Banándugó

    A készre szerelt hangfalkábelek legtöbb esetben banándugót tartalmaznak. Előnye, hogy gyorsan, könnyen és biztonságosan megvalósítható vele a hangfal kábel bekötés. Rengeteg méretű, anyagú, szerkezetű változata létezik, mindegyik más keresztmetszetű és minőségű kategóriájú kábelhez alkalmasabb. Esetleges hátrány lehet, hogy ha nagyon kevés a hely az erősítő vagy hangfal mögött, akkor a banándugó (mibel ilyenkor a hangfalkábel merőlegesen jön ki a terminálból) megfeszítheti a kábelt. Ilyen esetben érdemesebb hangfalvillát alkalmazni.

    Hangfalvilla

    Másik elterjedt neve a hangfalkábel saru, de mindkét esetben ugyanarra gondolunk: lapos profilú, kétfelé ágazó fémvilla, amelyhez forrasztással vagy csavarozással rögzíthető a kábel. Előnye, hogy használatával a kábel a készülék vagy hangdoboz mögött rögtön lefelé fordítható, így bizonyos esetben kevésbé fog feszülni a kábelezés. A legtöbb hangfalvilla hátránya, hogy ha a kábel jobbra-balra elmozdul, akkor a csatlakozó kilazítja a kábelaljzatot és könnyen kieshet. Ennek elkerülésére léteznek rugós szerkezetű csatlakozók, amelyekre jobban rögzíthető a hangfalkábel aljzat szorítógyűrűje.

    Hangfal kábel bekötés bi-wire vagy bi-amp üzemmódhoz

    A bi-wire azaz kettős kábelezés esetén az erősítő felőli oldal teljes sávú (full range), a hangfal felőli oldalon viszont a magas és mély csatorna is külön-külön van bekötve, így nincsen szükség áthidaló lemezre és nagyobb a vezető keresztmetszet. Kettős erősítés (bi-amp) lehetséges egy A+B kimenettel rendelkező (magas és mély/közép érpárak szétosztása az erősítő A/B hangfal kimeneteire) erősítővel. Csúcskategóriás rendszereknél előfordul, hogy teljesen különálló erősítők hajtják a hangsugárzó mély- és magas csatornáit.

    További kérdése van hangfal kábelekkel kapcsolatban?

    Üzletünk az ország legnagyobb hifi hangfalkábel választékával várja Önt a belépő kategóriától a high end szintig! Kérdését felteheti elérhetőségeink bármelyikén és szakértő kollégánk örömmel áll rendelkezésére!

Hifi kábelek bejáratása
25 SEPTEMBER 20

Hifi kábelek bejáratása

08 SEPTEMBER 19