Keresés
+36 1 220 9100, +36 30 884 1234 1164 Budapest, Rádió utca 1.
Nyelv
hu en

XLR csatlakozó (papa)

XLR csatlakozók felhasználása

A Cannon cég által kifejlesztett XLR dugó közismert részlete számos professzionális hangtechnikai kábelnek. Legtöbbször ilyen csatlakozóval készülnek szimmetrikus (angolul balanced) jelátvitele szolgáló high end szerelt kábelek. Továbbá mikrofonok, színpadtechnikai eszközök és stúdió monitorok egymáshoz csatlakoztatására is gyakran alkalmazzák. Fő ismertetőjegyei közé tartozik a fém, henger alakú készülékház és a benne lévő három érintkező (test föld a kábelárnyékolásnak, valamint egy rendes „meleg” és egy invertált „hideg” polaritás. Népszerűsége mechanikai megbízhatóságában rejlik, továbbá szimmetrikus bekötés esetén kevesebb zajt és torzítást enged át, mint az egyszerűbb megoldások. Gyors és kényelmes módja a stabil jel átvitelnek.

HA SZERELÉSSEL KÍVÁNJA MEGRENDELNI A CSATLAKOZÓT, AKKOR NYISSA MEG A TERMÉK ADATLAPJÁT (A TERMÉK NEVÉRE KATTINTVA) ÉS JELÖLJE BE A "SZERELVE KÉRI?" ROVATNÁL AZ "IGEN, KÉREM" OPCIÓT!

Top ajánlat

XLR csatlakozó (papa)

Rendezés: ABC Népszerű Ár Akciós Kiemelt Új Megjelenítve: 1-24Összesen: 25 termék Lista nézet:

XLR csatlakozók minőségi szintjei

Mint minden audió csatlakozónál, itt szintén többfajta minőségi kategória létezik. A legegyszerűbb XLR dugó (ne keverjük össze a DMX szabvánnyal) darabja is már több, mint 1 000 forintba kerül, mivel az egyszerűbb, otthoni vagy „konzumer” célra gyártott dugókhoz (pl. RCA) képest sokkal masszívabb szerkezettel rendelkeznek, tartósabb elemekből állnak. Belépő és középkategóriás célokra, egyszerűbb mikrofon- és hangszer kábel készítéséhez már a legolcsóbb XLR dugó ugyancsak kifogástalan. Magasabb színvonalú, high end készülékek csatlakoztatásához léteznek a drágább XLR csatlakozó típusok, melyek tisztább vezető anyagokat tartalmaznak. Például a Furutech csúcskategóriás termékei rozsdamentes acél házzal és ródium bevonattal készülnek, hogy a jelátvitelt a lehető legkevesebb veszteséggel biztosítsák.

Kábelek és XLR csatlakozók összeszerelése

Hogy biztonságos és hosszútávú használatra alkalmas legyen, az XLR csatlakozót szakszerűen rá kell szerelni a kábel végére. A legjobb, ha ügyes kezű személy végzi a munkát, mivel a kábelben lévő 3-as vezető erek nem érintkezhetnek egymással. A mama és papa csatlakozókat is úgy tervezték, hogy szétszerelhetők legyenek. Belsejükben általában forrasztásra szolgáló, félcsövekben végződnek az érintkezők. Mindegyiknek a végén beilleszthető a vezetőér, ezután azonnal beforrasztható. Bizonyos típusok (például AudioQuest termékek) forrasztás nélkül, speciális krimpelőfogó használatával rögzíthetők a kábelre. Ha Ön szeretné elvégezni a csatlakozónak a szerelését, de nem tudja, hogyan kell megfelelően elvégezni, akkor YouTube csatornánkon található egy szabványos XLR kábel készítést bemutató videó. Az említett kisfilmben ábrák is szemléltetik az 1-es, 2-es és 3-as érintkezők helyes bekötését.

Neutrik, KáCsa, Furutech - melyik 3 pólusú dugó jobb?

A Neutrik csatlakozókat széles körben használják zeneiparban, a legtöbb hangstúdióban és filmgyártásban is. Professzionális területen az egyik legelterjedtebb, méltán népszerű gyártó. A fekete házas KáCsa XLR dugók hasonló szintet képviselnek, mint a Neutrik belépő/középkategóriás szériái. Ha Önnek high end hifi rendszer kábelezésre kell csatlakozó, olyan esetben hangzás különbségek fordulhatnak a kábelen lévő csatlakozó anyagától és szigetelésétől függően. Audiofil hangrendszerekhez inkább Furutech termékeket szoktunk javasolni. Drágábbak, akár a Neutrik vagy KáCsa árának többszörösébe is kerülhetnek. Azonban a különbség nem véletlen. A Furutech cég mérnökei számos technológiával kiegészítették az általuk tervezett csatlakozókat, hogy hatékonyabb audio jelátvitelre legyenek alkalmasak.

Aranyozott vagy ródium bevonatú legyen?

Teljesen ízléstől függ. Korábban írtunk egy blogbejegyzést, mely pont ezt a kérdést járja körül. Ma már számos gyártó nyújt nikkel, ezüst, arany vagy ródium bevonattal rendelkező csatlakozókat. A bevonat minimális különbséget okoz hangzásban, de egy magas érzékenységű, felsőkategóriás hangrendszernél a maximalista zenekedvelők minden apró részletet a lehető legjobb minőségben szeretnének élvezni. 

Lengő csatlakozók mikrofonkábel készítéshez

Az XLR dugót a Speakon megoldásához hasonlóan kiegészítették egy rögzítő elemmel, mellyel rögzíthető a bemenet aljzatában. Érdemes rugalmas (rugó vagy gumi) törésgátlóval rendelkező dugót alkalmazni, mely rendeltetésszerű használat mellett megakadályozza a kábelben lévő vezetőér sérülését. A kábel egyik végére male, vagyis papa (dugó), másik végére pedig female, azaz mama (XLR aljzat) csatlakozó kerül. A kínálatunkban szereplő termékek rendeltetésszerű használat esetén a következő évtizedekben is tökéletes analóg (vagy AES/EBU esetében digitális) jelátvitelt biztosítanak.