Keresés
+36 1 220 9100, +36 30 884 1234 1164 Budapest, Rádió utca 1.
Nyelv
hu en
 • Kültéri hangfal telepítése a kertben 
  2022. AUGUSZTUS 12.

  Kültéri hangfal telepítése a kertben 

  Nyáron egy kertben, tetőteraszon, erkélyen szuper partik, családi összejövetelek tarthatók. Esti meccsnézések, sütögetések vagy medence bulik alkalmával jól jöhet egy pár kültéri hangfal. Megfelelő hangrendszerrel kint is kellemes háttérzene, vagy akár kertmozi élmény is teremthető. Fontos azonban ügyelni a hangfalak szakszerű telepítésére, hogy egy hirtelen csapadék  ne okozzon kárt bennük. 

  Nem minden hangszóró kültéri hangfal! 

  A kertbe, medencetérbe, erkély falára nem alkalmas bármilyen hangsugárzó. A hagyományos, szobai használatra tervezett hangfalak könnyen megrongálódhatnak, ha erős napfény, téli fagy, illetve fröccsenő víz éri alkatrészeiket. Hangszóró peremük töredezetté válhat, dobozuk illesztései beázhat és a belső fémelemek berozsdásodhat. Az időjárási folyamatok hallhatóan ronthatnak hangminőségükön, rosszabb esetben működésképtelenné téve a hétköznapi hangfalakat. Ha Ön kertben, nyitott teraszon, erkélyen vagy pavilonon szeretne hangrendszert építeni, oda kifejezetten kültéri hangfalra lesz szükség. 

  Kültéri hangfal fajták 

  Minden kültéri használatra tervezett hangsugárzó úgy készült, hogy ellenállóbb legyen az időjárással szemben. Léteznek szikla kinézetű, gyepen, kert sarkában elhelyezhető típusok. Előnyük, hogy szinte tökéletesen beolvadnak a környezetbe, hátrányuk, hogy a realisztikus kinézetű (és szép hangú) modellek viszonylag drágák. Darabjuk 100 – 150 ezer forintba is kerülhet.

  Népszerűbb kategóriának számít a falra vagy oszlopra felszerelhető kültéri hangfal. Ezt a jellemzően fekete, vagy fehér dobozt általában tartó konzollal szállítják, amely által a hallgatók felé dönthető vagy fordítható. A legtöbb falra szerelhető kültéri hangfal nem vízálló! A szélsőséges hőmérsékletet és páratartalmat elviselik, de minden esetben tető, vagy födém alá kell őket telepíteni. 

  Másik népszerű kategória a falba beépíthető kültéri hangszóró. Ahogy neve is utal rá, az ilyen típusokat egy előre kivájt lyukba vagy mélyedésbe kell besüllyeszteni. Előnyük, hogy belesimulnak a falfelületbe, ráadásul legtöbb esetben lefesthetők bármilyen színűre vagy mintájúra. Többségük telepíthető fa, beton és téglafalba. A beépíthető kültéri hangszórók sem teljesen vízállók. Léteznek belőlük olyan típusok, amelyek gondtalanul működnek akkor is, ha néhány csepp esővíz éri a rácsukat. 

  Kültéri hangfal beüzemelése 

  A hangfalon kívül szükség lesz erősítőre és hangfalkábelre is. A legtöbb kültéri hangfal elméletileg bármilyen kábellel működik. Hosszú távon viszont nem mindegy, hogy a külső köpeny és a rézvezető mennyire képes ellenállni az idő vasfogának. A legolcsóbb, vékony hangfalkábelek gyengébb hangminőséget eredményeznek. Emellett szigetelésük vékonyabb, ezért könnyebben megsérülhetnek. Az egyedi installációkra alkalmas, falba behúzható hangfalkábelek vastagabb szigetelésűek és hajlékonyabbak. Általában egyetlen henger alakú köpenyben található a pozitív és negatív ér. Ennek köszönhető, hogy a kábel nem lapos, így csatornában könnyebben elvezethető. A külső köpeny védi a vezetőszálakat, amelyeket csak a hangfal előtti szakaszon kell szétbontani. 

  A hangsugárzó rögzítése előtt célszerű lecsupaszítani a kábel végét. Elegendő a legutolsó egy, másfél centiméterből blankolni. Hogy megelőzze a rézvezető oxidációját, leforraszthatja a végződést. Az összepödört vezetőszálakat a hangsugárzó hátulján lévő piros és fekete színjelölésű aljzathoz kell csatlakoztatni. A kábel toldása nem ajánlott, mert jelentősen ronthat a hangminőségen. Ha erre mégis sor kerül, ügyeljen arra, hogy minden elektronikus vezetőelem garantáltan vízálló helyre legyen zárva! 

  Milyen kábelt válasszak kültéri hangfal telepítése esetén? 

  Kisebb belépő-középkategóriás hangszórókhoz a KáCsa KC-220 hangfalkábel jól bevált klasszikus. Ha nagy az erősítő és hangsugárzó közti távolság (10 méternél messzebb), vagy nagyobb méretű, több basszusra alkalmas hangszórót kell beüzemelni, akkor a vastagabb KáCsa KC-230 kábel ajánlott. Amennyiben prémium kültéri hangfalakat szeretne telepíteni és fontos a lehető legjobb hangminőség, akkor a fejlettebb technológiákkal gyártott AudioQuest installációs hangfalkábelek közül érdemes választani. 

  További kérdése van kültéri hangfal kábelezésével kapcsolatban? 

  Webáruházunkban minden szituációra alkalmas hangsugárzó kábelek és csatlakozók közül válogathat. Ha nem biztos benne, hogy melyik vezetéket válassza az Ön kültéri hangszóróihoz, akkor keressen minket bizalommal elérhetőségeink bármelyikén és technikus kollégáink örömmel állnak rendelkezésére!