Keresés
+36 1 220 9100, +36 30 884 1234 1164 Budapest, Rádió utca 1.
Nyelv
hu en
 • Útmutató a különböző audio csatlakozó bevonatokhoz
  2023. MÁJUS 10.

  Útmutató a különböző audio csatlakozó bevonatokhoz

  A Furutech honlapján rövid magyarázat olvasható arról, hogy miért készülnek aranyozott, ezüstözött és ródium bevonatú csatlakozók és miben térnek el egymástól. A közérthető leírást most magyar nyelven osztjuk meg Önökkel. 

  Ródium mint csatlakozóbevonat?

  A ródium az exkluzív platina csoporthoz tartozik, a legértékesebb és legritkább nemesfém. Extrém kemény és nem korrodálódik. A legtöbb ember nem gondol rá, de a világ legnagyobb ródium készlete az autók katalizátorába kerül! A Furutech a legmagasabb minőségű audio kábel szériáin alkalmaz ródiumot. Számos tesztet végeztek különféle bevonatokkal és felületkezelésekkel, melyek eredménye az volt, hogy a strapabíró ródium külsővel gyors, erőteljes, irányított basszust és nyitott, rendkívül besimuló középső frekvenciákat lehet hallani, továbbá transzparens közép/magas hangokat és egyenletes, aprólékos tonális egyensúlyt. A Furutech úgy ajánlja a ródiumot, mint a legkifinomultabb, bevonatként alkalmazható fémet. 

  Aranyozott hifi csatlakozók

  Az arany sűrű, puha, kimagaslóan formálható fém, amely – tiszta formában - nem oxidálódik levegőben vagy vízben. Más praktikus jellemzői mellett ellenáll a korróziónak - jobban, mint a nikkel vagy ezüst - és kitűnő elektromos vezető. Az arany lágyabb, mint a ródium és a felületének molekula szerkezete nem lapos. Idővel némi erózióra kerül sor és sötétedés fordulhat elő, ami valójában aranypor! A Furutech azt javasolja, hogy időnként húzzák ki, majd csatlakoztassák újra az aranyozott kábelt, természetesen akkor, ha minden készülék kikapcsolt állapotú. Meghallgatással az derült ki, hogy az arany melegebb, enyhén kövérebb és érzelmesebb középső tartományt eredményez, erősebbnek tűnő, de kevésbé irányított közép-mély integráció mellett. A magas hangok édesebbek, vagy kevésbé kiterjedők, mint a ródium bevonattal. Ahogy minden esetben, az eredmény a csatlakoztatott eszközökön múlik.

  Ezüst bevonatú csatlakozók

  Az ezüst rendkívül jól megmunkálható és kissé keményebb, mint az arany. A tiszta ezüst abban más, hogy minden fém közül ennek a legmagasabb az elektromos- és hővezető tulajdonsága, miközben kontakt ellenállása a legalacsonyabb. Feketedik, ha levegő, ózonos víz vagy hidrogén szulfid éri és abból jön létre a jól ismert, sötét ezüst szulfid. Az ezüst hatékonyan védi a nyers rezet a hőoxidáció ellen és használatával felfokozható a fonott árnyékolás vezetőképessége. Az ezüstözött réz vezető hangja részletesebb és nyitottabb, mint az aranyé, ugyanakkor nincs olyan semleges, mint a ródium. Rendkívül feszes basszust és részletes középső tartományt nyújt és hajlamos inkább a részletek felé vinni az összképet a melegség helyett. 

  Hifi csatlakozók rézből

  A réz egy másik különösen formálható fém, alacsony keménysége az egyik oka annak, hogy magas elektromos- és hővezető, a tiszta fémek között második e téren. A réz jó vezető, mert sok “szabad elektront” tartalmaz, amelyek az áramot hatékonyan továbbítják. Ezek a szabad elektronok nincsenek kötésben a rézatomokkal, helyette egy elektronfelhőt formálnak az atom körül és a tömörön nagyon gyorsan áthaladnak. Hosszas hallgató tesztek alapján a réz bevonat olyan hangzással jár, amely az aranyra hasonlít. Melegebb középső frekvenciák, nagy alsó mélytartomány és relatív édes magas hangok, de nem olyan kiterjedten, mint az arany, vagy különösen a ródium esetében. 

  A fenti szöveg eredeti, angol forrása  ide kattintva érhető el.


  Saját megjegyzés záró gondolatként: az általunk forgalmazott készre szerelt kábelek előzetes egyeztetést követően kipróbálhatók otthoni hangrendszerben. Személyes meghallgatás útján deríthető ki leghatékonyabban, hogy az Ön ízlése és hifi szettje milyen anyagú, kivitelű kiegészítőkkel nyújtja a legjobb eredményt.