Keresés
+36 1 220 9100, +36 30 884 1234 1164 Budapest, Rádió utca 1.
Nyelv
hu en
 • AudioQuest WEL Signature kábelek
  2019. JANUÁR 01.

  AudioQuest WEL Signature kábelek

  A WEL Signature testesíti meg az AudioQuest által nyújtható maximumot. Semmilyen kompromisszumot nem jelent a jelátvitelre nézve. Ahogy az AudioQuest munkatársai szokták mondani: a kábel feladata nem az, hogy javítsa egy rendszer teljesítményét, hanem hogy kevesebbet vegyen el abból.

  Miért pont WEL?

  A WEL-t a márka vezető termékfejlesztője és alapítója, William E. Low (Bill) tervezte. Bill tinédzserkorától kezdve érdeklődött a hangtechnika iránt. Ami azt illeti, már gyermekként is rájött, hogy a zenehallgatás valahogy jó érzést váltott ki belőle. Még el sem érte a kamaszkort, amikor eladta élete első lemezjátszóját 13 dollárért. Ezután 0,5 dolláros heti béréből nem keveset áldozott arra, hogy egy még jobb lejátszót vehessen használtan. Ezzel Bill megtanulta, hogy a lemezjátszót különböző részek alkotják – lemeztányér, hangszedő, hangkar, erősítő és hangfal. Ezek közül egyenként mindegyiket fejleszteni lehetett. Később megvett hét, darabonként egydolláros hangfalat egy levelezős katalógusból és körbe akasztotta őket a hálószobájában. Mindössze azt akarta, hogy elmerülhessen a zenében. Később, főiskolai évei alatt zene iránti szeretete és tudása erősödni kezdett, szenvedéllyé vált. Végül a szükség úgy kívánta, hogy jeltovábbításra való kábeleket tervezzen.

  Bill abszolút hedonistának vallja megát. A The Absolute Sound magazin 2008-as interjújában el is magyarázta: „Abszolút hedonista vagyok és semmi közöm nincsen az elektronikához. Minden amit tanultam a hifiről vagy a kábelekről csak annak az eredménye, hogy érdekel, hogyan üthetem ki magam zenével.” Billre hivatkozva a zene a rekreációs drogok legfinomabb változata. Ez fogta meg őt is egészen fiatal korától és mai napig a függősége.

  A négy elem

  • Az AudioQuest konkrét pillérekre helyezi gyártási koncepcióját, amelyeket négy elemként fogalmazott meg. Az első elem a tömör vezető. A sodort szálakból készült kábelekben jön legkönnyebben létre torzítás, a szálak közti interakció miatt. Az AudioQuest ún. fél-tömör szerkezetet használ a torzítási mechanizmus csökkentésére, teljesen tömör vezetőjű kábelei pedig kiiktatják ezt a problémát.
  • A következő elem a fém. Kritikus fontosságú a fém minősége, ha a legjobb eredményt akarjuk elérni. A vezető felülete, annak simasága ugyancsak számottevő. A legjobb réz és ezüst vezetőkben hosszabbak a fémszemcsék, így kevesebb köztük a törés, így a jel kevesebb akadályon halad át.
  • Geometriának nevezik a harmadik legfontosabb tényezőt. A geometria alatt azt a fizikai kapcsolatot értjük, amely fennáll a kábelben lévő vezetők között. Ez határozza meg a kábel elektromos karakterisztikáját. A különböző célokra használt kábeleknek eltérő a geometriája. A jobb geometria csökkenti a torzítást.
  • A negyedik elem a dielektrikum (szigetelés). Elkerülhetetlen ahhoz, hogy a pozitív és negatív vezetők el legyenek különítve egymástól és hogy a kábel geometriája stabil legyen. A dielektrikumok elnyelik az energiát, ami bizonyos késéssel visszajut a jelbe, így roncsolva és torzítva azt. A jobb szigetelés csökkenti a torzítást azáltal, hogy kevesebb energiát vesz el.

  A WEL Signature kábelek

  Elérkeztünk a címben szereplő termék(ek)hez. A WEL Signature képviseli az AudioQuest teljesítőképességének csúcsát. Bill ennél jobb kábelt még nem tervezett. A fentebb felsorolt technológiák mindegyikét a legfelsőbb szinten tartalmazza, kiegészítve néhány ugyancsak kulcsfontosságú extrával.

  • Utóbbiak közé tartozik a 72 voltos DBS aktív zajelnyelő rendszer, amely kiegészült a Niagara tápszűrőkhöz kifejlesztett rádiófrekvenciás csapdával.
  • A nikkel és ötvözet nélküli, közvetlenül ezüstözött, extrém tisztaságú rézből készült csatlakozók. A vezető és a csatlakozó közt nincsen forraszanyag, mivel az AudioQuest hidegpréses eljárásával rögzítik a dugókat a kábelre.
  • A legjobb vezető anyag az ezüst. A legjobb hangot is az ezüst nyújtja, feltéve, ha tisztán használják. A WEL Signature belsejében tükörsimára polírozott ezüst vezetők továbbítják a jelet, szinte teljesen megszűntetve bármit, amitől a hang harsánnyá válhatna. Ez a fajta vezetőanyag jelentősen tisztább megszólalást eredményez, mint az OFC, OCC, 8N és egyéb réz vezetők.
  • A kábel szigetelését FEP légcsövek alkotják, az AudioQuest kutatásai során ezt az anyagot találták a legmegfelelőbb szilárd dielektrikumnak. Ez a rendszer öleli körül a tömör vezetőket, így azok közül szinte semmi sincsen, csak levegő.
  • A WEL Signature kábelek 8-rétegű, szén-alapú zajelnyelő (NDS) rendszerrel készülnek, amely a hagyományos árnyékolásokhoz képest sokkal kevesebb RF zajt juttat be a hifi rendszerbe.