Keresés
+36 1 220 9100, +36 30 884 1234 1164 Budapest, Rádió utca 1.
Nyelv
hu en
 • Mit jelent a Bi-Wire hangfal bekötés?
  2022. ÁPRILIS 04.

  Mit jelent a Bi-Wire hangfal bekötés?

  Az audiofilek mindig kutatnak új módszerek után, hogy a legtöbbet hozzák ki hangrendszerükből. Az évek alatt számos kreatív megoldást találtak a hangminőség javítására anélkül, hogy új hangfalakat kellene vásárolni. Két technika is elterjedt hangfal bekötés témában: a kettős kábelezés (Bi-Wire) és kettős erősítés (Bi-Amp). Egyik módszer sem kötelező, de egy magasabb kategóriás hangsugárzó esetén ezek használatával jobb hangzás érhető el. Most megosztjuk Önnel, hogy mit jelent a Bi-Wire, azaz kettős kábelezés, és van-e értelme ilyen technikát használni.

  Sok hangfal alkalmas kettős kábelezésre vagy kettős erősítésre. Most előbbivel, a Bi-Wiring módszerrel foglalkozunk. A kettős erősítés, azaz Bi-Amp technikáról és annak előnyeiről hamarosan, egy másik posztban fogunk írni.

  A Bi-Wire hangfal bekötés azt jelenti, hogy a hangfalat nem egy, hanem kettő érpáras hangfalkábellel csatlakoztatjuk az erősítőhöz. Alapesetben az erősítő és hangsugárzó közé elegendő a hagyományos, egy érpáras kábel is, amely egy pozitív és egy negatív eret tartalmaz. A kettős hangfalkábel abban más, hogy belsejében nem kettő, hanem négy szál található: kettő negatív és kettő pozitív. Kettős kábelezés lehetséges egy darab négyeres hangfalkábellel (ilyen például a saját kínálatunkban kapható KCE-BI40K) vagy két darab kettő eressel is. A magas és a mély/közép sugárzó szálai ugyanahhoz az aljzat párhoz csatlakoznak az erősítőn. Viszont a hangsugárzóba már külön csatlakoztatjuk a négy eret, ahogy a lenti ábra is mutatja.

  Fontos a Bi-Wire hangfal bekötés alkalmazása?

  Sokan ellenzik a Bi-Wire hangfal bekötés használatát, mert ilyenkor az erősítőn egy csatlakozóra van kötve mindkét kábel. Tehát a magas és mély hangszórókat valójában ugyanaz az erősítő hajtja. Ezért sok hifi építő nem használ Bi-Wire hangfal bekötést, szerintük ez a koncepció pénzkidobás. Sok hifi rajongó viszont azt tapasztalja, hogy jó hangfalak a kettős kábelezés hatására kevésbé mosott, tisztább hangzásra alkalmasak, különösen a középső frekvenciákban. A középső hangok a zene legfontosabb részeit tartalmazó frekvenciák, az emberi hang is e tartományba esik.

  Kiegészítés: A kettős kábelezésre, vagy kettős erősítésre alkalmas hangfalakon nem kettő, hanem négy darab hangfalkábel aljzat található. Ha csak hagyományosan, tehát egyetlen hangfalkábellel használják a hangfalakat, akkor az alsó és felső aljzatokat össze kell kötni egy áthidaló lemezzel. Ez a kis tartozék (nevezik bridge néven) ha nem elég jó minőségű, ronthat a hangzáson. Sokan kicserélik a gyártók által mellékelt, fapados áthidalókat minőségibb kábelre és hangminőség javulást tapasztalnak. De értelemszerűen az lenne a „legtisztább” hifis szempontból, ha egyáltalán nem kellene áthidalót használni.

  Hangfalkábel választás előtt áll? Érdemes elolvasni ezt a cikkünket is:

  Honnan tudhatom, hogy nekem beválik a Bi-Wire hangfal bekötés?

  Ha kíváncsi rá, hogy érdemes-e egyáltalán kettős kábelezést alkalmaznia, akkor nálunk előzetes egyeztetést követően termékeink otthoni kipróbálására is van lehetőség. Kínálatunkban különböző kategóriájú Bi-Wire hangfalkábel típusok közül válogathat. Némelyekből tartunk úgynevezett „demó” darabokat, amelyeket bárki letesztelhet otthon, a saját rendszerében. Így saját hangrendszerében, nyugodt körülmények között meggyőződhet róla, hogy érdemes-e meglévő hangrendszerét Bi-Wire hangfal bekötéssel használnia. Az otthoni kipróbálás részleteivel kapcsolatban vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink bármelyikén! Munkatársaink örömmel állnak rendelkezésére termék kiválasztásával és otthoni Bi-Wire hangfalkábel teszteléssel kapcsolatban!

  Hozzászólás (0)

  Vélemény: