Keresés
+36 1 220 9100, +36 30 884 1234 1164 Budapest, Rádió utca 1.
Nyelv
hu en
 • Minőségi hálózati elosztó meghatározása
  2022. JANUÁR 26.

  Minőségi hálózati elosztó meghatározása

  Mit tud egy minőségi hálózati elosztó, amely kifejezetten hifi vagy házimozi rendszerekhez készült? Milyen extrákat tartalmaz, miben különbözik egy sima, műanyag tápelosztótól, amit párezer forintért bármelyik műszaki áruházban megkapható?

  Az elektromos áram minősége régóta az a terület, amelyet a japán kábel/csatlakozó specialista Furutech és amerikai AudioQuest mérnökei megállás nélkül kutatnak. Mindkét gyártó kínálatában többféle minőségi hálózati elosztó is található. Belső felépítésük sokszor merőben eltérő, de mindegyik ugyanazzal a céllal készült: hogy redukálják a beérkező áram zajszintjét. Utóbbi mérhető is.

  A Bluehorizon Noisebox műszer segítségével (nálunk is található ilyen szerkentyű), amely számszerűen mutatja a zajszint mértékét. Persze, lehetne azon vitatkozni, hogy van-e értelme kizárólag műszerrel mért számok alapján hálózati elosztót választani (elsősorban az Ön saját füle számít). Ami ennél sokkal számottevőbb, az a (sok esetben) szomorú igazság. Amikor ügyfelünknél csatlakoztatjuk a zajszintmérőt a falba és nem is számot, hanem piros „MAX” jelzést mutat, recsegő sziszegés kíséretében. Utóbbi mindazon rádiófrekvenciás zavar, amit az elektromos hálózat összeszedett. Olyan szituációban jelent nagy segítséget egy minőségi hálózati elosztó beillesztése, ahol ilyen szintű szennyezettség van. A tápelosztók két fő kategóriába oszthatók, léteznek passzív és aktív változatok.

  1. Az aktív hálózati elosztó

  Az aktív elven működő hálózati elosztók egyedi áramkörök vagy alkatrészek segítségével, célirányosan csökkentik a beérkező jelzajt. E termékkategóriánál két negatívum fordulhat elő. Az egyik az, hogy túlságosan „elfojtják” a jelet, ami a zenei élményt negatívan befolyásolja. A másik, hogy egy aktív elven működő minőségi hálózati elosztó meglehetősen költséges. Erre példa az AudioQuest Niagara termékcsaládja (vagy a Furutech Daytona 303E), amely nem a legolcsóbbak közé tartozik, viszont nem okoz dinamikai összenyomódást és élettelenséget a lejátszott zenében. A hatékonyan működő modellek belseje meglehetősen komplex felépítésű, minőségi kábelezéssel és gyárilag „beégetett” kondenzátorokkal.

  AudioQuest Niagara 7000 aktív hálózati elosztó belseje

  2. Passzív hálózati elosztó


  A Furutech e-TP60E és e-TP609E, illetve számos hozzájuk hasonló hálózati elosztó passzív, tehát nem tartalmaz szűrt aljzatokat. A belső részükben (ami a konkrét jelátviteli közeget illeti) „csak” kábelek és csatlakozók találhatók. De akkor miért szól jobban a hifi ezen keresztül, mint egy hétköznapi műanyag házas tápelosztóval? A rövid válasz: sok kis apróságnak köszönhetően.

  Furutech e-TP609E NCF minőségi hálózati elosztó (passzív)

  A Furutech által, japánban gyártott, minőségi hálózati elosztó típusok masszív, fémből készült házzal rendelkeznek. A vaskos fémrétegek csökkentik annak esélyét, hogy az elosztó közvetlen közelében lévő rádióhullámok a jelbe kerüljenek. További zavarcsökkentő technológia az EMI (elektromágneses interferencia) blokkoló GC-303 bevonat, amelyet a Furutech e-TP60E és e-TP80E tápelosztók belsejében, a padlólemezre felhordva alkalmaznak.

  A csatlakozók sem azt a kategóriát képviselik, amit 400 forintért szórnak a barkácsboltokban. Az említett elosztó(k)ban minden aljzat a Furutech sajátja. Minden egyes fémdarab, az utolsó csavarig átesik a cég mágnesesség-eltávolító (Alpha) folyamatán. És ez még csak a jéghegy csúcsa. Az e-TP609E NCF még több anyagot tartalmaz, kiegészülve a miniatűr kerámia és szén részecskéket alkalmazó NCF csillapító technológiával. A passzív elosztók minőségét tehát főleg az alábbiak befolyásolják:


  • A készülékház csillapító képessége

  • A tápaljzatok minősége

  • Az érintkezők anyagtisztasága

  • A belső kábelezés minősége


  Minőségi hálózati elosztó kipróbálási lehetőség

  A boltunkban lévő tápelosztók előzetes egyeztetést követően kipróbálhatók, meghallgathatók otthon, saját rendszerben is! Az otthoni tesztelés részleteiről érdeklődjön szaküzletünkben, vagy elérhetőségeink bármelyikén! Ügyfeleink visszajelzése alapján, minőségi hálózati elosztó használatával legtöbbször a következő pozitívumok tapasztalhatók:


  • Nyitottabb, tisztább zenei élmény

  • Lazább dinamika és hatásosabb mélységérzet a sztereó (vagy házimozi esetén térhatású) színpadban

  • Jelenlétérzet és erősebb intimitás (főleg a Niagara tápelosztók esetében)

  • Jobb hosszú távú hallgathatóság

  Hozzászólás (0)

  Vélemény: