Keresés
+36 1 220 9100, +36 30 884 1234 1164 Budapest, Rádió utca 1.
Nyelv
hu en
 • Hifi kábelek bejáratása
  2020. SZEPTEMBER 25.

  Hifi kábelek bejáratása

  Ugyan  tudományosan még nem sikerült teljes magyarázatot találni rá, a kábel „bejáratódás” jelenségét sok audiofil tapasztalta már. Összekötők, hangsugárzó kábelek és még a tápkábelek is úgy tűnik, átesnek egy kondícionálási perióduson, amikor audio/video rendszerben üzemelnek és jobb hangot nyújtanak sok órás használat után.

  Ugyan  tudományosan még nem sikerült teljes magyarázatot találni rá, a kábel „bejáratódás” jelenségét sok audiofil tapasztalta már. Összekötők, hangsugárzó kábelek és még a tápkábelek is úgy tűnik, átesnek egy kondícionálási perióduson, amikor audio/video rendszerben üzemelnek és jobb hangot nyújtanak sok órás használat után.

  Az ún. beégetett és teljesen szűz kábel közti hangzásbéli különbség egyértelműen hallható magas minőségű hangrendszerekben. A bejáratás folyamata A bejáratási folyamat feltehetően főleg a kábel vezetőjén keresztül áramló áramnak tudható be.

  A vezetők közötti dielektrikus terhelést ugyancsak előnyösnek feltételezett. Annak ténye, hogy sok óráig tart, míg egy rendszerben bejáratódik a kábel, leginkább az audio/video jelek alacsony jelszintű természete miatt történik, amely a normális műsorforrásból érkezik.


  Milyen eszköz alkalmas audió kábel beégetésre?

  Egy vadonatúj, frissen megszerelt kábel az elektronikákhoz és hangsugárzókhoz hasonlóan időt igényel, hogy elérje valós, végleges teljesítményét. Ez gyakran többszáz óráig eltarthat, de nem muszáj ennyit várni. A bejáratott kábel több apró részletet tesz hallhatóvá, árnyaltabb magas frekvenciás információval és dallamosabb basszussal. Szaküzletünkben opcionális szolgáltatás az általunk készített/forgalmazott kábelek bejáratása (árakért kattintson ide!). E célra az Audiodharma cég Cable Cooker Anniversary Edition standard és HI-POWER Premium Plus gépeit alkalmazzuk. Ezek a modellek alkalmasak analóg összekötő RCA, XLR (valamint BNC), hangfal és tápkábel bejáratásra.


  Hogyan működik?

  Vegyünk például egy analóg összekötő kábelt, amely az előerősítő kimenetéből a végerősítő bemenetéhez csatlakozik. A jellemző maximális jelszint teljes meghajtáson egy átlagos végfok esetében 2 voltos csúcs. Az átlagjel sokkal alacsonyabb.

  Egy végerősítő tipikus bemeneti impedanciája 10k Ohm a (leg)alacsonyabb szintű konzumer készülékeknél  - 47-től 100k Ohm jellemző a solid state erősítőknél, míg többszáz Ohm sem ritka a csöves végerősítők esetében. Ha a (valószerűtlen) legjobb esetben kapott értékeket vesszük a fenti példákból, akkor a legmagasabb áram ami látható, az 2 volt/10k Ohm = 200 mikro-amper... és ez nem folyamatos áram, mivel a feszültség érték csúcsértéknek számít, nem pedig rms értéknek.


  A demonstráció és összehasonlítás céljából egy „használati értéket” fogunk írni, amely a kábelezésen áthaladó áramot képviseli, a fenti számítást alapul véve megszorozva a teljes idővel, ameddig a jel áramlása tart. Erre úgy referálunk mint CTV, avagy „Áram-Idő-Mérték”.


  Egy hangrendszerben lévő audió kábelen egy hétig (168 óra) folyamatos lejátszással az alábbi érték jönne ki:


  168 óra x 0.0002 amper = 0,0336 CTV

  A Cable Cooker úgy készült, hogy sokkal nagyobb jelszinteket állítson elő azokhoz képest, amelyeket a normál audió/videó rendszerek alkalmaznak. A kimeneti jel magába foglal egy meredek négyzet hullámot, amelyet 0-tól 40 KHz fölé karibáltak (plusz harmonikusok a megahertzes rédióba). A kimeneti jelszint 12 volt rms. A kábelezésen átjutó áramot a Cable Cooker bemeneténél lévő töltés határozza meg. Analóg összekötő kábelek esetében a mért áram 120 milliamper.


  A Cable Cooker-hez egy héten keresztül csatlakoztatott összekötő kábel CTV eredménye:

  168 óra x 0.12 amper = 20,16 CTV


  Ez az érték 600x meghaladja a leginkább ideális audió rendszerben kapott állapotot is. A „stressz” amely az összekötő dielektrikumát éri, ugyancsak magasabb, mint a normál eseté, a magasabb kimeneti feszültség miatt. Így már elég nyilvánvaló, hogy a Cable Cooker használatával gyakran elég hallhatók már 24 órás használat után is.


  Mennyi ideig tart egy hifi kábel bejáratás?

  A Cable Cooker használatával a 200 (vagy több) órás bejáratást igénylő, vadonatúj high end hangsugárzó kábelek „beégetése” 3 napra csökkenthető. A nehezebb, nagyobb keresztmetszetű kábeleknél 4 ½ nap javasolt. Az analóg összekötő kábeleket 2 – 2 ½ napig, a tápkábeleket pedig 4-5 napig csatlakoztatjuk a géphez. A Cable Cooker nem tesz kárt a kábelekben.

  Forrás: https://www.thecablecooker.com/
Neotech tápkábelek tesztje
2023. MÁRCIUS 21.

Neotech tápkábelek tesztje

AKCIÓ!
2024. MÁJUS 17.

AKCIÓ!