Keresés
+36 1 220 9100, +36 30 884 1234 1164 Budapest, Rádió utca 1.
Nyelv
hu en
 • Milyen vastag hangfalkábelt vegyek?
  2022. MÁRCIUS 07.

  Milyen vastag hangfalkábelt vegyek?

  Laikusként sokan azt feltételeznék, hogy minél vastagabb egy hangfalkábel, annál jobb. De biztos? A rövid válasz: nem feltétlenül. Hiába vastag egy hangfalkábel, ha belül rossz minőségű. Mai bejegyzésünkben megpróbáljuk a fenti kérdést praktikusan és hifis megközelítéssel, általánosan megválaszolni.

  Számít egyáltalán a kábel vastagsága?

  Magyarországon hangszórókábel „vastagság” alatt általában a kábelben lévő vezető keresztmetszetére hivatkozunk, négyzetmilliméterben megadva. Ha egy hagyományos hifi rendszer kábelezéséről van szó, amely belépőszintű vagy belépő-középkategóriás komponensekből áll, ott általában 1,5 vagy 2,5 négyzetmilliméteres keresztmetszetű kábelnél nincs szükség nagyobbra. Ennél vastagabb hangfalkábel akkor lehet indokolt, ha az erősítő és a hangsugárzó közti távolság meghaladja a 10 métert, vagy ha a hajtani kívánt hangsugárzó impedanciája 2 ohm alá esik. Hétköznapi hangrendszerben, ésszerű terhelés mellett ilyesmi nem gyakran fordul elő. Kezdőknek azt javasoljuk, hogy nyugodtan válasszanak egy jó minőségű, 2 x 1,5 vagy 2 x 2,5 mm2-es keresztmetszetű kábelt. Kezdő szettek esetén felesleges locsolócső vastagságban gondolkozni.

  Milyen vastagságú hangszórókábelt vegyek házimozira?

  Az előző bekezdésben leírt javaslat házimozi rendszerek kábelezésénél is ugyanúgy megállja a helyét. De felmerülhet egy másik gyakori kérdés: mi van akkor, ha a frontsugárzók kábelezése magasabb minőséget képvisel? Tegyük fel, hogy van egy házimozi rendszer, amelynek jobb+baloldali front hangfalait egy 2 000 Ft/m árú kábellel csatlakoztattuk az erősítőhöz. Ugyanilyen minőségű a kábelt „kell” a háttérsugárzókhoz is elvezetni? Ha ugyanezt a kábelt használnánk a háttérsugárzókhoz, akkor jelentősen megugorhat a kábelezés ára. A legtöbb háttérsugárzó bekötésére oldalanként 5-10 méter hangfalkábel is elmehet. Nem pénzkidobás 40 - 50 000 forintot kiadni házimozi háttérsugárzó kábelezésére?

  Olcsóbb házimozi rendszereknél nem szükséges túl magas minőségű kábelt választani a háttérsugárzókhoz. Egy átlagos mozifilm hanginformáció tartalmának több, mint 80%-át egyébként is a frontoldali hangfalak szólaltatják meg. Belépőszintű házimozi rendszerek surround csatornái tökéletesen üzemelnek egyszerű 2 x 1,5 négyzetmilliméteres kábellel, a frontsugárzókhoz pedig 2 x 2,5 négyzetmilliméter is bőven elegendő (a jobb, center és bal hangfal is ugyanolyan típusú hangfalkábellel legyen bekötve!). Érdemes egyfajta arányosságot követni annak érdekében, hogy ne legyen több a hús, mint a leves.

  High end hangfalak kábelezése

  Csúcskategóriás hangrendszereknél minden apró részlet, így a hangfalkábel is nagyobb jelentőséget kap. Egy magas minőségű hifi rendszer esetében az a cél, hogy az eredeti jelet, zenei élményt minél tisztább és valósághűbb formában kapja vissza a hallgató. Ahogy az Audioholics szakértői portálján is olvasható, szerintük az ellenállás egy hangfalkábel legfontosabb aspektusa. Persze mellette számos egyéb jellemző, például a kábel szerkezeti felépítése (tömör vagy sodort vezető, fonott vagy litze-szerkezetű stb.) is befolyásolhatja a hangot. Egy magas felbontásra alkalmas, audiofil sztereó rendszerben a kábel keresztmetszetén kívül számos részlet befolyásolhatja a jelátvitelt. Néhány ezek közül:

  • A komponensek (hangfal, elektronika)
  • Hangsugárzók pozíciója, hallgatói távolság
  • Szobaakusztika
  • Kábel vezető anyagának minősége, szigetelése, geometriája
  • Elektromos hálózat szennyezettsége

  Saját tapasztalatunk, hogy a különböző gyártóktól származó hangfalkábelek többé-kevésbé más hangminőséget eredményeznek. Akkor is, ha ugyanolyan vastagok. És nem feltétlenül a legdrágább hangfalkábel fogja a legjobb hangot eredményezni, mert szubjektív, hogy mi a „legjobb”. Az eredmény függ a rendszertől és az Ön személyes ízlésétől is. De akkor honnan lehet tudni, hogy egy drága hangfalkábel ideális választás-e?

  Ha szeretné megtudni, hogy a kiszemelt termék mit tud az áráért cserébe, akkor azt javasoljuk, hogy próbáljon ki legalább kettő (pl. egy olcsóbb és egy drágább, vagy akár teljesen más gyártóktól származó) hangfalkábelt otthon, saját rendszerében! A KáCsa Audió Kft. lehetőséget biztosít otthoni teszt meghallgatásra. A kínálatunkban lévő szerelt hangszóró kábelek többségéből tartunk úgynevezett „demó” párokat, 2 x 3 méteres hosszúságban. Így Önnek lehetősége van vásárlási kötelezettség nélkül meggyőződni a termék tudásáról. A személyes kipróbálásról további információkat nyújtanak munkatársaink, érdeklődjön bizalommal elérhetőségeink bármelyikén!