Keresés
+36 1 220 9100, +36 30 884 1234 1164 Budapest, Rádió utca 1.
Nyelv
hu en
 • Milyen UTP kábelt vegyek? Ethernet kábel tippek
  2023. DECEMBER 01.

  Milyen UTP kábelt vegyek? Ethernet kábel tippek

  Ethernet kábel kínálatunkban sok termék található. A gazdag választék megnehezítheti a választást, ezért megpróbálunk általános információkat megosztani azokkal, akiknek tanácsra lenne szüksége UTP kábel választáshoz.

  Ethernet kábelek általános felhasználásra

  Az USB és HDMI kábelekhez hasonlóan a CAT hálózati kábel is fejlődött az utóbbi években. Az újabb szabványok nagyobb adatátviteli sebességet tettek lehetővé. Első kérdés, ami felmerülhet, hogy Önnek vajon melyik szabványú Ethernet kábelre lesz majd szüksége? Létezik számos verzió: CAT5, CAT6 sőt, CAT7 vagy CAT8 is.

  Itt leszögezzük, hogy általános felhasználásra (kis fájlok megosztása a hálózaton, közösségi média böngészés) az is elég lehet, ha CAT5 kábeleket használ. Viszont más a helyzet akkor, ha Ön például egy vagy több 4K képmegjelenítőre szeretne tartalmakat lejátszani. A CAT7 kábel tudását nagyvállalatok tudják leginkább kihasználni. Ugyanakkor, ha ön villámgyors sebességre tart igényt, internethez és helyi fájlok eléréséhez nehéz felülmúlni CAT7 sebességét (bár tegyük hozzá, hogy a továbbfejlesztett CAT8 még ahhoz képest is jóval többet nyújt). Most lássuk konkrétan, hogy melyik kábellel mekkora sávszélességet érhet el:

  • CAT 5 kábel: 100 Mbps (100 megabit másodpercenként)
  • CAT5e kábel: 1 000 Mbps (1 000 megabit másodpercenként)
  • CAT6: 1 000 Mbps (1 000 megabit másodpercenként)
  • CAT7: 10 GBps (10 gigabites sebesség másodpercenként)
  • CAT8: 25 GBps (25 gigabit másodpercenként)

  A megfelelő kábel 4K Netflix és Dolby Atmos-TIDAL lejátszáshoz

  Manapság az internetes streaming szolgáltatók többsége biztosít magas felbontású (4K) videókat akár Dolby Atmos hangsávval és HDR dinamika tartománnyal. Ha egy vagy több felhasználó ilyen műsorokat szokott lejátszani otthon és mellette egy NAS is üzemel, netalán gyakoriak az online beszélgetések és több gigabájtos fájlmozgatások, akkor célszerű (legalább) a CAT6 szabványú ethernet kábelt választani. Gyakori kérdés, hogy melyik szabványt érdemes választani? Ez elsősorban a személyes igényektől függ, de az kijelenthető, hogy ha Ön hosszú távra szeretne egy „jövőbiztos” kábelt, akkor szerintünk legalább CAT6 kategóriában érdemes gondolkozni.

  • Megjegyzések: Ha azt szeretné tudni, hogy Ön otthonában konkrétan melyik szabványból építse ki a hálózatot és bizonytalan a döntésben/megvalósításban, érdemes szakértővel konzultálnia.
  • A megfelelő kábel választásán kívül a router minősége is befolyásolhatja a sebességet. Érdemes meggyőződni róla, hogy a routerhez alkalmazható-e a kiszemelt szabvány.
  • 100 méterig lehetséges UTP kábellel datot továbbítani. Ez jelenlegi tudomásunk szerint a CAT5/6/7/8 kábelekre egyaránt érvényes. 100 méter fölött  speciális eszközök, optikai továbbítók használata válhat szükségessé. Ha Önnek extra nagy távolságon kell hálózatot bekötni, akkor egy rendszergazdával érdemes konzultálnia.

  Hálózati kábel csatlakozók, szabványok közti különbség?

  A rövid válasz, hogy igen. A CAT5/CAT6 és CAT7 szabványhoz is más csatlakozó használata ajánlott, mivel a kábelek belseje eltérő szerkezetű. Ahogy a szabvány frissült, egyik generációról a másikra több csavarást alkalmaztak a vezetőpárokon, a nagyobb jeltisztaság érdekében. Ennek oka, hogy a párok csavarásával kiiktatható az interferencia, vagy ahogy sokan nevezik, „áthallás”, ezáltal több információ, vagy egyszerűbben fogalmazva nagyobb „sávszélesség” tud áthaladni a kábelben.

  Emellett az árnyékolás is fejlődött. A CAT5-CAT6-CAT7 sztenderdeknél egyre hatékonyabb árnyékolóréteget alkalmaztak. A vastagabb kivitel erősebb csatlakozót tett szükségessé, ami biztonságos tartást és kapcsolatot biztosít. A szabványos CAT7 dugókon fémház figyelhető meg, amely tovább segíti az interferencia megakadályozását. Kínálatunkban különböző minőségű CAT6 és CAT7 csatlakozók közül válogathat.

  CAT6 kábel belső és kültéri használatra

  Kínálatunk legkedvezőbb ár/érték arányú UTP kábele a KáCsa KC-CAT6. Abban különbözik a legolcsóbb, nagyáruházak polcain lógó opcióktól, hogy ebben az átlagostól jobb minőségű oxigénmentes rézvezetők találhatók, hivatalosan 23 AWG keresztmetszettel. Másik fontos jellemzője, hogy gyártói teszt alapján -20 és +75 Celsius fok között garantáltan üzemképes marad. Ezért alkalmazható külső környezetben, a ház falain kívül is, amennyiben szükséges. Ezt a kábelt főleg hálózatépítő szakembereknek javasoljuk, de magánszemélyek is megrendelhetik a dugó, illetve kábel alkatrészeket külön-külön a webshopból, illetve az összes csatlakozó-vezeték páros esetében igényelhetik, hogy előre összeszerelve adjuk fel a rendelést.

  Milyen UTP kábelt lehet nálunk rendelni?

  Kínálatukban a fentebb említett, kültéri kábelen kívül AudioQuest és Furutech típusokat forgalmazunk, melyek elsősorban hifi és házimozi rendszerek kiegészítésére szolgálnak. Bizonyos modellekből készre szerelt „demo” darabokat is tartunk készleten, melyek előzetes egyeztetést követően kipróbálhatók, összehasonlíthatók otthon, saját rendszerben. Így tényleges tapasztalatot szerezhet a termékeinket illetően. A méterre kapható UTP kábelek szerelését szezontól és műhelyünk terheltségétől függően általában 1-2 munkanapon belül tudjuk vállalni, az Ön kábelét összeszerelés után megrendelheti házhoz vagy átveheti személyesen budapesti szaküzletünkben. További kábelezés témájú kérdés esetén keressen minket bármelyik elérhetőségünkön!